söndag 17 januari 2016

Nya tag

Nytt år, nya tag...

Ett helt år har gått sedan jag bloggade sist. Fick en svacka och tänkte; det är väl ändå ingen som roas av att läsa det jag skriver...

Men så läste jag häromdagen på någon annans trevliga blogg att de såg bloggen mest som en minnesanteckning för dem själva. Det var ju himla smart, jag som är dålig på att skriva upp och använda kalendrar är det ju perfekt för :-)

Så nu skall jag här berätta, för mig själv och även någon annan eventuell förirrad läsare om mina projekt. Den här gången är det surdegsstart och surdegsbröd.

Jag bad om min mosters man Rolands recept och sen satte jag igång:

Dag 1: 5 dl ljummet vatten + 1 dl grovt rågmjöl blandas i en burk.
Dag 2: Mata med 1 msk rågmjöl
Dag 3: Mata med 1 msk rågmjöl

Dag 4: Tillsätt 7,5 dl ljummet vatten och 1 liter rågmjöl (jag valde att ta 1/3 grovt rågmjöl 1/3 rågsikt och 1/3 dinkelsikt) blir en lös deg som skall stå i rumstemeratur.

Dag 5: Häll av 3 dl surdeg i en burk med tätt lock, ställ i kylskåp till nästa bak (vilar). Till resten av degen tillsätt ev. kryddor och salt (1 tsk stod det, men jag kommer nog vilja ha lite mer nästa gång). Tillsätt 1 liter mjöl (jag tog 1/3 grovt rågmjöl, 1/3 dinkelsikt och 1/3 vetemjöl). Bearbeta degen ordentligt. Här var det faschinerande att se hur mycket det jäste! Innan hade det bara varit lite småbubblor.

Dag 6: Tillsätt mjöl så degen blir fast, min var kladdig ända tills maskinen knappt orkade (en stadig Electrolux assistent) så då bakade jag ut den på ordentligt mjölat bakbord. Forma två limpor och lägg för jäsning 1/2 dag. Jag lät det jäsa ca. 10 timmar eftersom jag jobbade under dagen. Då hade de jäst massor och sedan sjunkit ihop, bättre med kortare jästid tror jag. Grädda sedan i 175 - 200 grader i 45-60 min.

I receptet står det att det skall lindas in i bakdukar och filt för att vila i 2 dygn innan provsmakning. Jag tänkte att det gäller nog inte mig som hade i lättare mjölsorter (receptet var på enbart grovt rågmjöl), så jag åt det direkt. Jättegott! Och dessutom blev jag inte dålig i magen som jag alltid brukar bli av nybakt bröd. Jag har länge misstänkt att det är något med jästen att jag blir dålig och nu fick jag det bekräftat.

Nästa bak så kommer jag att lägga limporna i en stor rostfri form som jag har, så de kan få jäsa fritt, men ändå inom vissa ramar. Nu jäste limporna ut över en hel vanlig plåt och blev rätt platta.

Men som summering var det väldigt kul att det gick såpass lätt att göra en surdegsstart. Jag hade den varmare än rumstemperatur dag 3-5 för att jag tyckte det var lite dålig fart på den.

Nu blir det spännande att sätta igång med den vilande surdegsgrunden som jag har i kylen, skriver om det då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar