måndag 30 december 2019

Vaktlar!

Efter några månader som histaminintolerant konstaterade jag till min fasa att även ägg gjorde mig dålig, tydligen är äggvitan histaminrik. Suck, ägg som är så gott, praktiskt och ingår i massor av maträtter, bakverk mm. Och jag som skulle skaffa höns när jag orkat ta i tu med mitt uthus och blivande hönshus...

Så när jag läste på SIGHI listan, min nya vän i att försöka förstå vad jag kan äta och inte så stor det Quailegg = 0 (chicken egg = 2 och rödmarkerat, listan går till 3) hmm, Quail, jag som är så dålig på engelska men som tur var finns ju google. Quail är vaktel, små hönsfåglar som lägger väldigt vackra små ägg. Oj, kan man ha vaktlar och de äggen är ingen histamin i! Sagt och gjort, jag snickrade en vaktelbur och gav mig ut på Blocket. Jag hittade en trevlig tjej i Odensbacken, Sara Andersson, som sålde vaktelkycklingar. Jag ville köpa små, nykläckta, så jag minimerade risken att få in smittor. Sara var dessutom extremt noggrann med att inte få in smittor själv så det kändes tryggt.

Så i mitten av juli hämtade jag 15 st små pluttisar:

Vaktlar är helt faschinerande små varelser, de blir vuxna på 6 veckor! Så dessa små dunbollar växte fort och började värpa när de var 6-7 veckor gamla. Helt otroligt! Som brukligt är så blev hälften av dem tuppar och tuppar går inte att ha ihop, de slåss. Så en blev kvar och en sålde jag, de andra fick jag vackert ta mig i kragen och slakta. Det kan tyckas makabert, men hellre det än att de skadar varandra så de dör. Dessutom är vaktelkött jättegott, en slaktad jumbovaktel är en lagom protion. 

Och jag tålde äggen! Jag kan äta hur många vaktelägg som helst utan att bli dålig! Helt otroligt, och jätte, jätteskönt att ha den möjligheten. Äggen väger ca 15 gr/ st från mina japanska jumbo vaktlar så går det ca. 4 vaktelägg på 1 hönsägg. Det finns kinesiska vaktlar som är jättesmå, ofta hållna som burfåglar och så finns det japanska vaktlar. De japanska vaktlarna delas in i 3 storleksgrupper, japansk vaktel ca. 150-200 gr, Jumbo vaktel, ca 200-350-400 gr, fläskvaktel från 350-400 gr och uppåt, fast det står olika på olika ställen så gränserna är på ett ungefär. 

Vaktlar har dock en nackdel och det är att de inte blir så långlivade, runt 2 år blir de. Så jag insåg att jag behöver få fler vaktlar så jag klarar mig, så jag införskaffade helt enkelt en äggkläckningsmaskin. Nu har jag kläckt fram både hönskycklingar och egna vaktelkycklingar men det får bli inlägg senare.

Här är de vuxna vaklarna, så duktiga, 1 ägg/ dag varje dag för varje vaktelhöna! 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar