söndag 7 februari 2016

Surdegens fantastiska jäskraft!

Nu vid surdegsbaket så tog jag undan 3 dl surdegsgrund och ställde in i kylen för att ha till nästa bak. Men den här omgången surdeg var så oerhört pigg att min burk med ca. 3-4 cm luftspalt kvar inte räckte alls. Det pyste och bubblade, tillslut buktade locket upp och det började pysa ut deg. Efter ett dygn i kylskåpet tänkte jag att jag skulle torka av burken lite... men gjord misstaget att använda lite ljummet vatten...
Oj!! Vad liv det blev igen, locket bågnade och det pyste ut deg. Allvarligt trodde jag att burken skulle sprängas så den åkte ut på trappen för att kyla ner sig. Nu  ytterligare ett dygn senare så verkar den ha lugnat sig igen. Nu får kladdet på burken helt sonika vara kvar tills nästa bak. Hoppas bara att det finns tillräckligt kvar att baka på nästa gång.
Men jag är helt faschinerad över den enorma jäskraften i surdegen. Det är ju nästan bara mjöl och vatten!  Brödet blev gott och jäste fint förresten.
Se en filmsnutt om du vill på den levande surdegskulturen: https://youtu.be/FFuh_XYnN_s

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar