fredag 28 december 2018

Sovrummen

Gröndal har stora, luftiga, ljusa rum. På övervåningen är det två stora sovrum och på nedervåningen ett rum som jag nu använder som sovrum, men i framtiden kanske blir matrum. När vi tog över Gröndal så var mitt sovrum helt nytapetserat, de som bodde innan hade sex barn som hade busat runt ordentligt i huset, så jag antar att mitt sovrum behövde ett lyft innan de sålde. Tapeten som sitter är ljust gråvit med lite mönster, helt okej. Men golvet behövde slipas och så var det mörka furulister i taket som satt lite på trekvart. Elkablarna var ditspikade med stora plastklammer och satt som en orm utmed den mörka taklisten. Småpiff, jag vet, men det var ändå skönt när det blev fixat.
Mitt sovrum innan golvet slipades och de mörka furulisterna togs ner, under fanns den gamla vitmålade listen kvar. Elkablarna spikades upp lite rakare och såsmåningom ska även plattorna i taket ner.
Rummet på nedervåningen har två stora fönster och är ljust och vackert. Tyvärr fanns här innan en kakelugn, men den är riven sedan länge (bitar av en rund, vit kakelugn fanns i trossbotten)
På övervåningen huserar tjejerna, i deras rum var det tapetserat bara ett par år innan vi flyttade in, men tyvärr var tapeterna lite rivna, ritade på och skadade. Så vi valde att måla deras rum i en ljust grå färg. Taken var i pärlspont, furu, mörknade av åren som de suttit där. Golven är fina trägolv, tyvärr så är de också lite skadade av barnen, hack och färgfläckar. 



I Olivias rum finns som en sovalkov, den var målad med svart sprayfärg och inte riktigt färdig i finishen. Hennes dörrar i rummet var täckta med masonite, dörrfodren och golvlisterna var släta. På murstocken hittade vi tidningar de tapetserat med 1950. Så troligtvis fick sig Gröndal en ordentlig modernisering 1950. Vilken tur att de inte rev ut de vackra spegeldörrarna utan bara klädde dem med masonite. Så har också många delar i huset klarat sig från moderniseringens mode, de gamla vackra fönsterfodren är kvar i hela huset och vardagsrummet är intakt med de gamla golvlisterna och kakelugn. Spegeldörrarna är nu slipade och målade, samt fått ett handtag som liknar orginalet (finns två orginal kvar, de ska få sitta på nedervåningen).

Hmm, ser lite vitt och tråkigt ut på bild, men är mysigt i verkligheten. Jag får ta en bättre bild när det är dagsljus. 

Ellens rum har vi också målat, hon vill nu tapetsera eller måla om och det är ju inga problem, vi får se vad det blir men lite mer färg skulle inte skada. Där målade vi taket direkt när vi flyttade in, nog för att jag gillar trä, men det blir verkligen ett lyft när man målar mörknad furupanel! Pärlspontpanelen är relativt ny, men den får vara kvar eftersom huset har en historia med pärlspont nästan överallt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar